Saját bloglista

2012. április 26., csütörtök

Előadás a Mosható pelusokról a Belvárosi Babahordozó klubban

Március 12-én sok anyuka és baba gyűlt össze a klubban, ahol ez alkalommal a mosható pelenkák voltak terítéken. Az összejövetelt Nógrádi Krisztina vezette. Akik lemaradtak itt egy rövid összefoglalás a textilpelusokról.



Manapság a mosható pelusok reneszánszukat élik, mivel egyre több szülőnek fontosak a környezetvédelmi szempontok, a jelentős megtakarításról nem is beszélve. Az eldobható pelenkák gyártása, szállítása hatalmas környezeti megterhelést jelent ráadásul mindez után több tonnányi nehezen lebomló szemét keletkezik mire egy gyermek szobatisztává válik. Mosható pelusok használatával a pelenkázás környeztterhelése jelentősen csökken, hiszen nem több ezer darabot kell legyártani. 20-25 darab pelusból már kényelmesen megoldható egy gyermek pelenkázása. Ráadásul ezek a pelenkák több gyereket is kiszolgálnak mindeközben a bőrükkel csak természetes anyagok érintkeznek.
A mosható pelenkák nagy változáson mentek keresztül, mind megjelenésben, mind használatukat illetően. Anyáink idejében még csak tetra pelenka volt, amelyekntek tisztítása nagyon időigényes volt. Főzni, vasalni kellett, hiszen akkor még nem volt automata mosógép, környezet kímélő mosó- és fertőtlenítő szerek. Sajnos még sokakban mindig ez a kép él a mosható pelusokról. Pedig ma már számtalan opció áll rendelkezésre a mosható pelenkákból, így minden szülő megtalálhatja a családja számára a legideálisabb megoldást. A legolcsóbb megoldást még ma is a tetra pelenka jelenti, hiszen ára pár száz forint. További előnye hogy jó nedvszívó, gyorsan szárad és a foltok is könnyen kijönnek az anyagból. Hátrányuk, hogy bonyolultnak tűnhet a hajtogatása, feladása. A tetra "modernebb" változata az ún. prefod, azaz előre hajtogatott pelenka. Itt több réteg anyag van egybe varrva különböző rétegszámban. A különböző hajtogatási módokkal sokoldalúan használhatóak igazodva a baba neméhez, ürítési szokásaihoz.
A "modernebb" mosható pelusok szabásban nagyon hasonlítanak az eldobható pelusokéhoz. Számos változata létezik. Ilyenek a külön pelus belső és külső kombináció, amikor a nedvszívó belsőpelenka és a nedvességzáró külső külön van. Ezek egy kedvezőbb árú pelenkázási kombináció, hiszen külsőből csak néhány darabot kell megvásárolni.
Ennek egy továbbfejlesztett változata amikor a nedvszívó részt valamilyen módon összekombináljuk a külsővel, így az egy mozdulattal feladható a babára, hasonlóan az eldobható pelenkákhoz. Ezek  lehetnek összepatentolhatóak, azaz amikor a nedvszívó részt bepatentoljuk a külsőbe. Vagy lehet ún. zsebes pelenka, amikor is a nedvszívó tölteléket egy kis zsebbe kell betölteni. Ezek a pelenka típusok valamivel költségesebbek. Legvégül pedig vannak olyan pelenka típusok ahol a nedvességzáró és nedvszívó rész egybe van varrva (AIO) így sem a feladás, sem a pelenkák kezelése nem jelent semmiféle plusz munkát. Ezek a pelusok azonban nagyon lassan száradnak, és talán a legdrágábbak.
Az előadás során szó volt még a különböző anyagokról amelyekből a pelusok készülhetnek. A pamut mellett számos más anyag áll rendelkezésünkre. Az egyik legnépszerűbb a bambusz anyag. A bambusz textil nagyon nagy nedvszívó képességgel rendelkezik, puha és antibakteriális anyag. Hátránya, hogy lassan szárad. A kender hasonló tulajdonságokkal rendelkezik mint a bambusz amely még gyorsan is szárad, azonban tapintása eléggé durva, ezért keverik pamut szállal. A nedvességzáró külsők is megújultak. Nemcsak szépek, de légáteresztőek is és nem fülled be a baba popója. Újra megjelent a gyapjú , mint peluskülső. A lehető legtermészetesebb megoldás, mivel nemcsak jól szellőzik, de télen fűti, nyáron hűti a "csomagot".
Szó volt még a tárolásról, tisztításról is. Nem szükséges a pelenkákat hypós vagy ecetes lében tárolni, naponta mosni, vasalni, pláne főzni. Egy jól záródó dobozban lehet 2-3 napig tárolni, esetleg egy csepp illóolajjal, automata mosógéppel a mosás csak egy gombnyomás. 
Az összejövetelen mindezeket a pelenka típusokat meg lehetett tekinteni és nagyon sok tapasztalatot cseréltünk. Talán legnagyobb haszna természetesen a tapasztalat csere volt, illetve, hogy rengeteg fazonú, márkájú pelenkát nézhettek meg az érdeklődők. A kezdők, érdeklődő pedig találkozhattak mosható pelust régóta használó szülőkkel.

Nincsenek megjegyzések: