Saját bloglista

2012. szeptember 25., kedd

Aktuális programok

Kedves Szülők, Érdeklődők!

Az idei év második felében az alábbi programokkal várunk benneteket, minden hétfőn 10 órától 12-ig. Klub belépő: 500 Ft/család.

Következő klub június 3-án! Előadás nem lesz. Várunk mindenkit szeretettel!


Június 10-én mégis lesz előadás, beszélgetés. Csörgő Andival beszélgetünk elválasztásról, szoptatásról.  Ekkor zárjuk a klubot, ez lesz az idei első félév utolsó klubnapja, de nyári szünet után, ősztől - kis változtatásokkal - újra folytatjuk. 
Amiről Andival beszélgetünk:
Elválasztás - elválasztódás

A szakmai ajánlások ezt írják: a kizárólagos szoptatás tartson 6 hónapos korig, majd a hozzátáplálás mellett ajánlott a szoptatás 2 éves korig, vagy azon túl.
De mit tegyünk, ha az anya úgy dönt, előbb szeretné elválasztani a gyermekét?
Van-e ennek "fájdalommentes" módja?
Egyáltalán, ki és mikor dönt a szoptatás befejezéséről?
Milyen támogatást kapunk ahhoz, hogy az ajánlásoknak megfelelően folytatódhasson a szoptatás 2 éves kor felett?
Hogyan választja el magát egy kisgyermek, és főleg mikor?




Amik 2012-2013-as félévben már voltak:

Október 8-án ingyenes babahordozási tanácsadás lesz! Sokféle hordozóeszközt megnézhettek, kipróbálhattok és szakképzett hordozási tanácsadóink segítségét is igénybe vehetitek.
Ezen a héten van a Nemzetközi Babahordozó Hét is, így október 10-én 10 órától ún. hordozós flashmob-ot is szervezünk a Nyugati térre, hogy így népszerűsítsük a helyes  babahordozást. A forgó óra alatt találkozunk ott lejtünk egy pár perces táncot adott koreográfiára a babáinkkal és gyalog, illetve villamossal elmegyünk a Margit-szigetre! Gyertek hordozott babákkal, gyerekekkel, kendőkkel! :) Facebookon lehet csatlakozni: itt.

Október 15-én zárt körű filmvetítés lesz a klubban. Freedom for birth (Legyen szabadság a szülésben, születésben!) c. dokumentumfilmet vetítjük. A vetítésre a cseke.bernadett@gmail.com címen kell bejelentkezni, mivel a terem befogadóképessége véges. A helyeket csak így tudom biztosítani.
A filmről bővebb infó itt: https://www.facebook.com/anyakforradalma
És itt: http://anyakforradalma.szules.hu/

November 5-én EMK-Gordon (Erőszakmentes kommunikáció) szülőklub lesz, Novák Julával, gyakorlatilag az előző félévben már jól megszokott klubot folytatjuk. Belépő 1200 Ft.

December 3-án különleges programmal várunk minden érdeklődőt! Szilágyi Sándor lesz a vendégünk, aki BELLs nevű hangszerén fog nekünk játszani. A BELLs - hasonlóan ihletadó őséhez, a HANG drumhoz - ma a világ legritkább és legkülönlegesebb zenei instrumentjei közé tartozik. Köszönhető ez elsősorban mágikus hangjának, ami hasonlóan a hangtálakhoz, mély frekvenciatartományával képes elcsendesíteni az elmét és megnyugtatni a lelket. A hangok távoli világokat idéznek, miközben egyre mélyebbre hatolnak bennünk, egészen odáig, ahol a kibékíthetetlen ellentéteknek is van esélyük feloldódni.

Január 7-én Dr. Hadházi Éva (egyetemi docens, KGRE Pszichológiai Intézet, Fejlődés és Neveléslélektani Tanszék, gyermek és várandós relaxációs terapeuta, anya-magzat kapcsolatanalitikus, szülő - csecsemő kooperatív tanácsadó) lesz a vendégünk, akivel anyaság-házasság témában beszélgetünk majd.

Ismert tény, hogy emberi kapcsolataink minősége a személyes jóllétünket igen komolyan meghatározó tényező, s mindközül kiemelkedik jelentőségét tekintve a a párkapcsolatunk. Azonban a párkapcsolat a gyermek(ek) születését követően igencsak megterhelődik, s bár a szülői szerepek áthatják az életünket, nem válhatnak kizárólagossá. Továbbra is meg kéne őrizni azt a meghittséget, ami a pár érzelmi szükségletei szempontjából elengedhetetlen Mivel a szülők közötti viszony alapozza meg, a gyermekeink egészséges fejlődése szempontjából nélkülözhetetlen, biztonságot nyújtó családi légkört, oda kell figyelni arra is, ami a diádról szól: szerelem, szeretet, szex, intimitás, bizalom, stb. E találkozáson olyan tapasztalatokról, kérdésekről beszélgetünk, hogy hogyan változik a kapcsolat, mit tehetünk, hogy “ne hunyjon ki a láng”, mi segíthet, ki segíthet, például milyen összefüggéseket tártak fel a párkapcsolati elégedettséget vizsgáló kutatások.

Éva kérésére mellékelek egy kérdőívet, amit bárki kitölthet, akinek valaha volt párkapcsolata, köszönöm, ha kitöltitek:

"Küszködtök az altatással? Sűrűn ébred a babád? Gyere el, elmondom miért, és azt is mit tehetsz, hogy  bírható legyen!" Január 21-én Kalmár Alexandra lesz a vendégünk, akivel a babák és kisgyermekek alvásáról fogunk beszélgetni

Március 18-án Tóth Veronika, logopédus lesz a vendégünk, akivel a gyerekek beszéd- és nyelvfejlődéséről fogunk beszélgetni.


Következő klub április 8-án lesz. Buzgón próbálkoztunk leszervezni erre a napra előadást, de sajnos nem jártunk sikerrel. Arra gondoltunk, hogy az így nyert idővel egy általatok javasolt módon élnénk: teret adnánk egy pszichológussal való kötetlen beszélgetésnek. Pszichológus Vasas Éva lesz, a Klub egyik szervezője, integratív gyermekpszichológus, tanár. Évi súlyos érzelmi- és magatartászavaros gyerekek egyéni és csoportos terápiájával foglalkozott kisfia születése előtt. Örömmel áll jövő héten rendelkezésetekre lélektannal, neveléssel, életvezetéssel kapcsolatos kérdéseket illetően.

Április 15-én hordozós séta lesz, melyet Pechan Eszter szervez, aki így szeretné felhívni a figyelmet a hordozásra. Vagyis klub aznap nem lesz, szeretnénk ha a klubtagok csatlakoznának ehhez a remek eseményhez. Találkozzunk 9:45-kor az Oktogonon és sétáljunk át a Westendbe, célállomásunk a bevásárlóközpont teraszán található játszó. Közben csatlakozhatnak a Nyugatinál, vagy a Westendben azok, akik nem szeretnének/tudnak hosszabban sétálni. Itt az esemény FB oldala és bővebb infók is:
Hordozós séta


Április 29-én lesz, Bach-virágterápiáról beszélgetünk Vasas Eszterrel.

Ezen szelíd gyógymód nevét a felfedezőjéről, Dr. Edward Bach-ról kapta, aki a múlt század során fejlesztette ki ezt a homeopátia elveire alapuló, valójában a test-lélek-szellem egészét érintő, belső, öngyógyító folyamatait elindító módszerét.
Dr. Bach megfigyelései alapján az emberek különféle lelki minőségekkel és mintázatokkal bírnak, és ennek megfelelően alakulnak ki náluk a fizikai betegségek adott csoportjai.
Ebből kiindulva készítette el (összesen 38 elemből álló) virágesszenciáit és az egyetlen több elemből álló keverékét, a Rescue remedyt.
Egyszerűsége révén Dr. Bach remélte, hogy ez a módszer egyszer minden családban fellelhető és nap mint nap alkalmazott módszer/gyógyszer lesz.

Május 27-én téma az EC, azaz elimination communication. Magyarul pelenkátlanság, korai szobatisztaság, természetes csecsemőhigiénia. Előadónk, vendégünk: Gyarmati Andrea, aki elmondja majd, hogy
- mit is jelent az EC
- hogyan ágyazódik a kötődő nevelésbe
- milyen eszközöket alkalmazunk (jelzések figyelése, ritmus, időzítés, intuíció)
- milyen pozíciókat használunk
- első lépések / elakadások

Nincsenek megjegyzések: